Zapiekanka ryżowa z cukinią i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 534

Składniki:

  • 100 g startego sera Gouda
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 pomidory
  • 1 mała, zielona cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz kolorowy mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidory oraz cukinię umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać do tego pokrojoną wcześniej cukinię i pomidory. Wszystko posypać kolorowym pieprzem, szczyptą soli, suszonym tymiankiem oraz startym serem Gouda. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser zacznie się całkowicie roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów