Zapiekanka ryżowa z cukinią i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 699
Składniki:
- 100 g startego sera Gouda
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 pomidory
- 1 mała, zielona cukinia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz kolorowy mielony
- sól
Opis przygotowania:
Pomidory oraz cukinię umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać do tego pokrojoną wcześniej cukinię i pomidory. Wszystko posypać kolorowym pieprzem, szczyptą soli, suszonym tymiankiem oraz startym serem Gouda. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser zacznie się całkowicie roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)