Placek z dyni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2738
Placek z dyni
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 250 ml gotowej bitej śmietany w sprayu
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 15 dag pistacji
  • 4 łyżki letniej wody
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Opis przygotowania:

Dwa jajka ubić z cukrem, dodać do nich 0,5 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, cukier waniliowy, cynamon i całość zmiksować na jednolitą masę. Do masy dodać pokrojony w drobną kostkę miąższ z dyni oraz drobno tłuczone pistacje, po czym wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.

W tym czasie przygotować ciasto: 1,5 szklanki mąki przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, dodać 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i nałożyć na nie masę z miąższem dyni. Następnie wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, udekorować bitą śmietaną i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów