Placek z dyni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2738
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 250 ml gotowej bitej śmietany w sprayu
- 80 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 15 dag pistacji
- 4 łyżki letniej wody
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Opis przygotowania:
Dwa jajka ubić z cukrem, dodać do nich 0,5 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, cukier waniliowy, cynamon i całość zmiksować na jednolitą masę. Do masy dodać pokrojony w drobną kostkę miąższ z dyni oraz drobno tłuczone pistacje, po czym wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować ciasto: 1,5 szklanki mąki przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, dodać 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i nałożyć na nie masę z miąższem dyni. Następnie wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, udekorować bitą śmietaną i wyłożyć na talerz.
W tym czasie przygotować ciasto: 1,5 szklanki mąki przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, dodać 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i nałożyć na nie masę z miąższem dyni. Następnie wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, udekorować bitą śmietaną i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)