Rillettes z łososia
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1471
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 300 g filetów ze surowego łososia
- 150 g zielonego groszku w zalewie
- 150 g sera twarogowego
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 cytryna
- 1 szalotka
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
- chleb pszenny
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do salaty na talerzu. Dodać do tego ser twarogowy. Następnie do rondla wlać wino wytrawne i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno szalotkę. Dodać do tego filet z surowego łososia. Składniki w rondlu gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie rybę odcedzić, dobrze przestudzić i przełożyć do miski. Do przestudzonego łososia w misce dodać wędzonego łososia, pokrojony drobno szczypiorek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok z cytryny i dodać majonez. Wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na kromkę chleba pszennego i dodać do sałaty z groszkiem na talerzu. Gotową potrawę udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)