Rillettes z łososia

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1471
Rillettes z łososia
fot. kimberlykv (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 300 g filetów ze surowego łososia
  • 150 g zielonego groszku w zalewie
  • 150 g sera twarogowego
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 cytryna
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • chleb pszenny

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do salaty na talerzu. Dodać do tego ser twarogowy. Następnie do rondla wlać wino wytrawne i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno szalotkę. Dodać do tego filet z surowego łososia. Składniki w rondlu gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie rybę odcedzić, dobrze przestudzić i przełożyć do miski. Do przestudzonego łososia w misce dodać wędzonego łososia, pokrojony drobno szczypiorek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok z cytryny i dodać majonez. Wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na kromkę chleba pszennego i dodać do sałaty z groszkiem na talerzu. Gotową potrawę udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów