Omlet z krewetkami i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2606
Składniki:
- 5 krewetek tygrysich
- 6 pieczarek
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka mleka
- natka jarmużu do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Jajka wbić do rondla, po czym wsypać do nich mąkę, wlać mleko i całość roztrzepać trzepaczką. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone krewetki i pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników wlać roztrzepane jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować jarmużem oraz pokrojoną papryką.
Komentarze (0)