Zapiekanka makaronowo-pomidorowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2347
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 150 g tartego parmezanu
- 4 pomidory
- sól
- natka zielonej pietruszki
- mielony pieprz czarny
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry, natomiast natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Makaron penne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do brytfanki. Na makaron położyć pokrojone wcześniej pomidory, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i całość posypać tartym parmezanem. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)