Zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2347
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa
fot. wuestenigel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 150 g tartego parmezanu
  • 4 pomidory
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • mielony pieprz czarny

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry, natomiast natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Makaron penne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do brytfanki. Na makaron położyć pokrojone wcześniej pomidory, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i całość posypać tartym parmezanem. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów