Kugel makaronowo-jabłkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2633
Składniki:
- 250 g serka wiejskiego
- 100 ml śmietany 18 %
- 30 g makaronu pappardelle
- 4 słodkie jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 9,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Pokrojone jabłka przełożyć do miski, zasypać je cukrem, zalać syropem klonowym, posypać mielonym cynamonem i odstawić na 20 minut. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Serek wiejski dokładnie wymieszać ze śmietaną i tartą gałką muszkatołową. Do wymieszanego serka dodać zalane wcześniej syropem jabłka, sparzone rodzynki oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do czasu zarumienienia się składników. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)