Kulki makaronowo-krewetkowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1224
Składniki:
- 200 g pasty krewetkowej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- Makaron:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- szczypta soli
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do twego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 1,5 mm. Po rozwałkowaniu pokroić je w cienkie podłużne plastry. Następnie pastę krewetkową przełożyć do miski i wsypać do niej mąkę ryżowa, mieloną paprykę chili, pieprz oraz sól. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do całości. Wlać do tego olej rzepakowy, wbić do tego jajko, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kulki. Kulki oblepić pokrojonymi wcześniej plastrami z ciasta i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a usmażone wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z sosem słodko-kwaśnym chili.
Komentarze (0)