Kulki makaronowo-krewetkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1035
Kulki makaronowo-krewetkowe
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g pasty krewetkowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • Makaron:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do twego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 1,5 mm. Po rozwałkowaniu pokroić je w cienkie podłużne plastry. Następnie pastę krewetkową przełożyć do miski i wsypać do niej mąkę ryżowa, mieloną paprykę chili, pieprz oraz sól. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do całości. Wlać do tego olej rzepakowy, wbić do tego jajko, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kulki. Kulki oblepić pokrojonymi wcześniej plastrami z ciasta i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a usmażone wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z sosem słodko-kwaśnym chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów