Waterzooi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2815
Składniki:
- 200 g filetów mrożonego morszczuka
- 8 małych ziemniaków
- 4 mrożone krewetki
- 4 brukselki
- 2 marchewki
- 2 żółtka
- 1 l buliony warzywnego z kostki
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory. Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Filety z morszczuka i krewetki rozmrozić, dodać do zeszklonej cebuli wraz z obranymi ziemniakami i pokrojoną marchwią, a następnie całość zalać bulionem warzywnym. Zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, wlać do gotowanej zupy i zagotować.
Komentarze (0)