Waterzooi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2815
Waterzooi
fot. [cipher] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów mrożonego morszczuka
  • 8 małych ziemniaków
  • 4 mrożone krewetki
  • 4 brukselki
  • 2 marchewki
  • 2 żółtka
  • 1 l buliony warzywnego z kostki
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory. Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Filety z morszczuka i krewetki rozmrozić, dodać do zeszklonej cebuli wraz z obranymi ziemniakami i pokrojoną marchwią, a następnie całość zalać bulionem warzywnym. Zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, wlać do gotowanej zupy i zagotować.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów