Pisto manchego
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3885
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka chili
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory naciąć w górnej części, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Następnie usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać liście laurowe, oregano, bazylię oraz wszystkie pokrojone i przetarte warzywa. Całość przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia potrawę doprawić pieprzem oraz solą do smaku, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)