Pisto manchego

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3885
Pisto manchego
fot. zordor / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory naciąć w górnej części, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Następnie usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać liście laurowe, oregano, bazylię oraz wszystkie pokrojone i przetarte warzywa. Całość przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia potrawę doprawić pieprzem oraz solą do smaku, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów