Rosół tradycyjny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 11846
Składniki:
- 30 dag cielęciny z kością
- 1 kg wołowiny z kością
- pół (ok. 80 dag) kury
- 2-3 średnie marchewki
- 2 nieduże pietruszki
- 1 mały por
- 1 mały seler
- 2 średnie cebule
- 3 suszone grzyby
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki koperku lub natki pietruszki
- maggi
- sól
Opis przygotowania:
Umyte mięso włóż do garnka, dodaj przyprawy korzenne, wlej 3,5 litra zimnej wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 1,5 godziny. Obierz warzywa korzeniowe, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój na połówki, opiecz na blasze lub suchej patelni. Grzyby umyj i osącz. Po godzinie gotowania posól lekko wywar, włóż grzyby, oczyszczony por i pozostałe warzywa. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Następnie dodaj magii i zagotuj. Wyjmij mięso z garnka, a wywar przecedź przez sito. Podawaj z makaronem. Po przelaniu do talerzy udekoruj posypując natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarze (1)
"Następnie dodaj magii i zagotuj"
rosołu nie powinno się gotować!
rosół ma tzw "mrugać"