Pizzerinki makaronowo-serowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 555
Składniki:
- 300 g makaronu rurki
- 200 startego sera Gouda
- 4 łyżki soku pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do niej cukier, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia.
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Po wymieszaniu wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta wlać olej, jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić je na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieść ręcznie na okrągłe placki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Na ciasto wyłożyć ugotowany wcześniej makaron, posypać go suszonym oregano oraz startym serem Gouda i smażyć pod przykryciem do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i polać sokiem pomidorowym.
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Po wymieszaniu wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta wlać olej, jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić je na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieść ręcznie na okrągłe placki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Na ciasto wyłożyć ugotowany wcześniej makaron, posypać go suszonym oregano oraz startym serem Gouda i smażyć pod przykryciem do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i polać sokiem pomidorowym.
Komentarze (0)