Zapiekanka grzybowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 798
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 300 g shitake
- 100 g tartego sera cheddar
- 100 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka mielonych nasion kolendry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie grzyby dokładnie umyć i oczyścić. Pieczarki i shitake pozbawić błony. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrane wcześniej z błony całe pieczarki i shitake. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Grzyby posypać mielonymi nasionami kolendry, tartym parmezanem, serem cheddar oraz posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się serów. Po ich rozpuszczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Grzyby enoki wrzucić do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie grzyby odcedzić, dodać do zapiekanki i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)