Tarta grzybowa

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1049
Tarta grzybowa
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g małych świeżych podgrzybków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeża bazylia do dekoracji
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i odsączyć z wody. Podgrzybki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać do tego pokrojone podgrzybki, oprószyć je suszonym tymiankiem, szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego masło, wlać ciepła wodę i wyrobić ciasto. Podzielić je na równe kawałki, rozgnieść je na okrągłe placki o grubości 0,7 mm i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto na blasze położyć usmażone wcześniej grzyby.

Następnie ciasto (tylko ciasto) wysmarować wodą, wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować świeżą bazylią i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów