Muffinki malinowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1124
Muffinki malinowe
fot. lyulkamazur / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania kubeczków
  • świeża mięta do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 160 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jajka wbić do miski i zmiksować je mikserem z cukrem, mlekiem i olejem. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i dodać do roztrzepanych jaj. Następnie wlać do tego sok malinowy i całość zmiksować na jednolitą masę. Całość przełożyć do wysmarowanych kubeczków żaroodpornych, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować umytymi i odsączonymi z wody malinami oraz świeżą mięta i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów