Makaron w sosie pomidorowym z grzybami i brokułem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3634
Składniki:
- 30 g makaronu nitki
- 6 pieczarek
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- Na sos pomidorowy:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obrane z błon oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron.
Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowanego brokuła i niegotowaną oraz pokrojoną cienką w słomkę marchew.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obrane z błon oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron.
Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowanego brokuła i niegotowaną oraz pokrojoną cienką w słomkę marchew.
Komentarze (0)