Zapiekanka fasolowa z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 794
Składniki:
- 350 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przypraw do fasoli
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę szparagową umyć i pozbawić końcówek. Następnie przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je letnią wodą i przełożyć do odpowiedniej formy do pieczenia. Następnie na wyłożone ciasto ułożyć ugotowaną wcześniej fasolkę szparagowa i polać ją oliwą z oliwek. Boczek wędzony pokroić w cienkie plastry i nałożyć go na fasolę. Wszystko posypać przyprawą do fasoli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy przełożyć, na talerz i podawać na ciepło do spożycia.
Komentarze (0)