Zapiekanka fasolowa z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 705
Zapiekanka fasolowa z boczkiem
fot. steph.clifford / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę szparagową umyć i pozbawić końcówek. Następnie przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je letnią wodą i przełożyć do odpowiedniej formy do pieczenia. Następnie na wyłożone ciasto ułożyć ugotowaną wcześniej fasolkę szparagowa i polać ją oliwą z oliwek. Boczek wędzony pokroić w cienkie plastry i nałożyć go na fasolę. Wszystko posypać przyprawą do fasoli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy przełożyć, na talerz i podawać na ciepło do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów