Biryani
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2483
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g czerwonej fasoli w zalewie
- 1 szklanka ryżu basmati
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oraz wędzonego łososia pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Pomidora pokroić w kostkę. Fasolę osączyć z zalewy. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, rybę oraz wszystkie przyprawy i smażyć do miękkości mięsa. Następnie dodać do tego pokrojony imbir, pomidora, ugotowany wcześniej ryż, po czym całość doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażone składniki przełożyć na talerz, dodać do tego ugotowane i pokrojone wcześniej jajka, a całość posypać osączoną z zalewy fasolą.
Komentarze (0)