Champorado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2565
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka tłuczonych pistacji
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami mleka, dodać cukier, szczyptę soli i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, utłuc tłuczkiem na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Czekoladę połamać na drobne kawałki i przełożyć do rondla. Następnie wlać do niej 2 łyżki wody i rozpuścić na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wsypać cynamon, płatki owsiane oraz tłuczone pistacje. Całość dokładnie wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem.
Komentarze (0)