Sałatka fasolowa z gorczycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2088
Składniki:
- 400 g białej fasoli
- 2 pomidory
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki pieprzy cayenne
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę białą zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przesypać do miski. Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i dodać do fasoli w misce. Papryczkę czerwoną pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce do składników. Pomidory pokroić w drobna kostkę i dodać do całości. Dodać do tego również posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko oprószyć mielonym kminkiem, pieprzem cayenne, gorczycą, skropić olejem sezamowym i dokładnie wymieszać, po czym pozostawić przez 30 minut, a następnie podawać do spożycia.
Komentarze (0)