Podpłomyk z krakersami, chipsami i metkę cebulową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3099
Składniki:
- 100 g krakersów solonych
- 100 g chipsów paprykowych
- Podpłomyk:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Metka cebulowa:
- 300 g chudego boczku surowego
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Przygotować metkę: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie boczek surowy pozbawić skóry, pokroić na małe kawałki, zmielić go dwukrotnie w maszynce do mięsa i przełożyć do miski. Do zmielonego boczku dodać zeszkloną wcześniej cebulę, wsypać do tego sól, majeranek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii.
Przygotować podpłomyki: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz sodą oczyszczoną. Dodać do tego masło, wlać maślankę i zagnieść gładkie ciasto. Rozbić je ręcznie na dwa placki o grubości 1 cm, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub grubszą blachę piecową i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron na małym ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie wysmarować je przygotowaną wcześniej metką cebulową, posypać chipsami paprykowymi i podawać z solonymi krakersami.
Przygotować podpłomyki: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz sodą oczyszczoną. Dodać do tego masło, wlać maślankę i zagnieść gładkie ciasto. Rozbić je ręcznie na dwa placki o grubości 1 cm, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub grubszą blachę piecową i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron na małym ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie wysmarować je przygotowaną wcześniej metką cebulową, posypać chipsami paprykowymi i podawać z solonymi krakersami.
Komentarze (0)