Łosoś w syropie klonowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2970
Łosoś w syropie klonowym
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 200 ml syropu klonowego
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 mango
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Paprykę chili pokroić w kostkę. Ogórka pokroić drobno, imbir obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Łososia pokroić na małe kawałki. Wszystkie pokrojone składniki połączyć ze sobą, potem zalać syropem klonowym, sokiem z limonki, sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie całość nałożyć na łyżki do przekąsek i przełożyć na tacę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów