Łosoś w syropie klonowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2970
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 200 ml syropu klonowego
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 20 ml oliwy z oliwek
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 mango
- natka zielonej pietruszki
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Paprykę chili pokroić w kostkę. Ogórka pokroić drobno, imbir obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Łososia pokroić na małe kawałki. Wszystkie pokrojone składniki połączyć ze sobą, potem zalać syropem klonowym, sokiem z limonki, sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie całość nałożyć na łyżki do przekąsek i przełożyć na tacę.
Komentarze (0)