Deser z chia
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2571
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
- 1 szklanka orzeszków pinii
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka suszonych moreli
- 1 szklanka sezamu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka syropu klonowego
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
Opis przygotowania:
Nasiona szałwii hiszpańskiej opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, zalać mlekiem kokosowym i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ziarna odcisnąć ręcznie z nadmiaru mleka kokosowego. Suszoną żurawinę oraz morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone owoce oraz odciśnięte ziarna szałwii hiszpańskiej przełożyć do maszynki do mięsa i razem zmielić, po czym przełożyć do miski. Dodać do do tego orzeszki pinii oraz tłuczone orzechy. Całość zalać syropem klonowym, wyrobić ręcznie, uformować małe kulki, obtoczyć je sezamem i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)