Deser z chia

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2571
Deser z chia
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka orzeszków pinii
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego

Opis przygotowania:

Nasiona szałwii hiszpańskiej opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, zalać mlekiem kokosowym i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ziarna odcisnąć ręcznie z nadmiaru mleka kokosowego. Suszoną żurawinę oraz morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone owoce oraz odciśnięte ziarna szałwii hiszpańskiej przełożyć do maszynki do mięsa i razem zmielić, po czym przełożyć do miski. Dodać do do tego orzeszki pinii oraz tłuczone orzechy. Całość zalać syropem klonowym, wyrobić ręcznie, uformować małe kulki, obtoczyć je sezamem i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów