Tarta jabłkowo-cebulowa z boczkiem i makiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2320
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- Wypełnienie:
- 150 g kwaśnej śmietany kremówki
- 30 g wędzonego boczku
- 4 cebule
- 3 jajka
- 2 łyżki sparzonego wrzątkiem maku
- 2 łyżki tartego sera Emmentaler
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wlać mleko, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozgnieść je ręcznie na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę kwaśna przelać do miski, wsypać do niej mąkę i sparzony mak, wbić do tego jajka i wsypać suszony tymianek. Składniki w misce razem ubić trzepaczką na jednolitą masę i przełożyć do ciasta w formie do pieczenia. Dodać do tego pokrojony wcześniej boczek, jabłka oraz cebulę. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać tartym serem Emmentaler i skropić sokiem cytrynowym.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wlać mleko, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozgnieść je ręcznie na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę kwaśna przelać do miski, wsypać do niej mąkę i sparzony mak, wbić do tego jajka i wsypać suszony tymianek. Składniki w misce razem ubić trzepaczką na jednolitą masę i przełożyć do ciasta w formie do pieczenia. Dodać do tego pokrojony wcześniej boczek, jabłka oraz cebulę. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać tartym serem Emmentaler i skropić sokiem cytrynowym.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)