Zapiekanka batatowa z migdałami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1452
Składniki:
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g tłuczonych orzechów pekan
- 5 batatów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Bataty umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce do miski. Do startych batatów wsypać mąkę, mielone migdały, cukier brązowy i szczyptę soli. Następnie wlać do tego rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami pekan i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)