Pizza gruszkowo-batatowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 571
Pizza gruszkowo-batatowa
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • Wierzch:
  • 2 gruszki faworytki
  • 2 bataty
  • 1 łyżka brązowego cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do miski, wymieszać je z cukrem, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do wyrobionego ciasto wlać oliwę z oliwek, posypać mąką i jeszcze raz wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozgnieść na placek o grubości 1 cm.

Przygotować wierzch: bataty, natkę zielonej pietruszki oraz gruszki umyć i odsączyć z wody. Bataty i gruszki obrać ze skóry. Z gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Pokrojone bataty z gruszkami położyć na cieście i całość posypać brązowym cukrem oraz natką zielonej pietruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów