Pizza gruszkowo-batatowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 571
Składniki:
- 250 g maki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- Wierzch:
- 2 gruszki faworytki
- 2 bataty
- 1 łyżka brązowego cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do miski, wymieszać je z cukrem, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do wyrobionego ciasto wlać oliwę z oliwek, posypać mąką i jeszcze raz wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozgnieść na placek o grubości 1 cm.
Przygotować wierzch: bataty, natkę zielonej pietruszki oraz gruszki umyć i odsączyć z wody. Bataty i gruszki obrać ze skóry. Z gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Pokrojone bataty z gruszkami położyć na cieście i całość posypać brązowym cukrem oraz natką zielonej pietruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować wierzch: bataty, natkę zielonej pietruszki oraz gruszki umyć i odsączyć z wody. Bataty i gruszki obrać ze skóry. Z gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Pokrojone bataty z gruszkami położyć na cieście i całość posypać brązowym cukrem oraz natką zielonej pietruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)