Tarta batatowa z bezą i karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1475
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
- Ciasto:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 3 duże bataty
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Beza:
- 4 białka jaj
- 1,5 łyżki cukru pudru
- Karmel:
- 200 g cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki tłuczonych orzechów pekan
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Opis przygotowania:
Bataty umyć i obrać ze skóry. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem małych foremek do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: obrane wcześniej bataty zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do miski. Do startych batatów wsypać brązowy cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze rozmieszać widelcem. Rozmieszanymi składnikami napełnić ciasto w foremkach do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować bezę: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder i razem ubić mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć je na upieczone wcześniej ciasto. Następnie nad małym palnikiem nad otwartym ogniem przypalić górę przygotowanej bezy i wyłożyć na talerz.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i razem wymieszać. Składniki podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż uzyskają złotawy kolor. Wtedy wlać do nich śmietanę, całość dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz z ciastem. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami pekan.
Przygotować wypełnienie: obrane wcześniej bataty zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do miski. Do startych batatów wsypać brązowy cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze rozmieszać widelcem. Rozmieszanymi składnikami napełnić ciasto w foremkach do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować bezę: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder i razem ubić mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć je na upieczone wcześniej ciasto. Następnie nad małym palnikiem nad otwartym ogniem przypalić górę przygotowanej bezy i wyłożyć na talerz.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i razem wymieszać. Składniki podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż uzyskają złotawy kolor. Wtedy wlać do nich śmietanę, całość dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz z ciastem. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami pekan.
Komentarze (0)