Porkolt wołowy z makaronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2485
Składniki:
- 400 g wołowiny bez kości
- 40 g mąki
- 30 g makaronu ryżowego
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 2 zielone papryki
- 2 szklanki bulionu mięsnego z kostki
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki w proszku
- sól
- olej do smażenia
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozgrzać 0,5 szklanki oleju na patelni, zrumienić na niej makaron ryżowy i osączyć. Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i obsmażyć ma 6 łyżkach rozgrzanego oleju. Do mięsa dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę i zeszklić. Następnie oprószyć mąką i mieloną papryką. Dodać do tego pokrojoną na kawałki i pozbawioną nasion paprykę, doprawić pieprzem oraz solą, po czym całość zalać bulionem mięsnym, przykryć i dusić. W połowie duszenia dodać pokrojone na kawałki pomidory, makaron ryżowy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Całość polać sokiem z cytryny.
Komentarze (0)