Porkolt wołowy z makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2485
Porkolt wołowy z makaronem
fot. pointnshoot / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wołowiny bez kości
  • 40 g mąki
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 zielone papryki
  • 2 szklanki bulionu mięsnego z kostki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki w proszku
  • sól
  • olej do smażenia
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozgrzać 0,5 szklanki oleju na patelni, zrumienić na niej makaron ryżowy i osączyć. Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i obsmażyć ma 6 łyżkach rozgrzanego oleju. Do mięsa dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę i zeszklić. Następnie oprószyć mąką i mieloną papryką. Dodać do tego pokrojoną na kawałki i pozbawioną nasion paprykę, doprawić pieprzem oraz solą, po czym całość zalać bulionem mięsnym, przykryć i dusić. W połowie duszenia dodać pokrojone na kawałki pomidory, makaron ryżowy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Całość polać sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów