Tabouli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1982
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 szklanka pszenicy
- natka zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Pszenicę zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 2 godziny, a potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odparować i przełożyć do miski. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pszenicy. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Paprykę, pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do sałatki wraz z drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki i miętą. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem cytrynowym i oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)