Tabouli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1982
Tabouli
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka pszenicy
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Pszenicę zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 2 godziny, a potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odparować i przełożyć do miski. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pszenicy. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Paprykę, pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do sałatki wraz z drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki i miętą. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem cytrynowym i oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)