Kurczak pieczony ze śliwkami, migdałami i kuskusem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1268
Kurczak pieczony ze śliwkami, migdałami i kuskusem
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 kurczak do 1,5 kg
  • 300 g kaszy kuskus
  • 250 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 150 g łuskanych migdałów
  • 4 łyżki oleju
  • 4 listki świeżej szałwii
  • 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
  • 1 pomarańcza do dekoracji
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Kurczaka wysmarować olejem, posypać go przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do glinianego zamykanego naczynia. Kurczaka w naczyniu obłożyć sparzonymi wcześniej śliwkami kalifornijskimi, łuskanymi migdałami i listkami szałwii. Całość wstawić w zamkniętym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować pokrojoną pomarańczą i podawać z ugotowaną wcześniej kaszą kuskus.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów