Kurczak pieczony ze śliwkami, migdałami i kuskusem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1268
Składniki:
- 1 kurczak do 1,5 kg
- 300 g kaszy kuskus
- 250 g śliwek kalifornijskich bez pestek
- 150 g łuskanych migdałów
- 4 łyżki oleju
- 4 listki świeżej szałwii
- 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
- 1 pomarańcza do dekoracji
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Kurczaka wysmarować olejem, posypać go przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do glinianego zamykanego naczynia. Kurczaka w naczyniu obłożyć sparzonymi wcześniej śliwkami kalifornijskimi, łuskanymi migdałami i listkami szałwii. Całość wstawić w zamkniętym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować pokrojoną pomarańczą i podawać z ugotowaną wcześniej kaszą kuskus.
Komentarze (0)