Madeleine ze śmietaną, migdałami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1305
Składniki:
- 400 śmietany kremówki
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 2 szklanki maki kukurydzianej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę kukurydzianą oraz pszenną, cukier, mielone migdały i tartą skórkę cytrynową. Wlać do tego maślankę i roztopione masło. Następnie 2 jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać do całości. Wszystko dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia ciastek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciastka piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz mielonymi migdałami na jednolitą masę w misce i po ubiciu wyłożyć na talerz. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i polać sokiem z cytryny.
Komentarze (0)