Madeleine ze śmietaną, migdałami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1079
Madeleine ze śmietaną, migdałami i orzechami
fot. loustejskal / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 śmietany kremówki
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki kukurydzianej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę kukurydzianą oraz pszenną, cukier, mielone migdały i tartą skórkę cytrynową. Wlać do tego maślankę i roztopione masło. Następnie 2 jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać do całości. Wszystko dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia ciastek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciastka piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz mielonymi migdałami na jednolitą masę w misce i po ubiciu wyłożyć na talerz. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i polać sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów