Tarta dyniowo-batatowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 120

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g miąższu z dyni makaronowej
  • 2 bataty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem.

Przygotować nadzienie: bataty umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do tego miąższ z dyni, wsypać cukier brązowy, tłuczone orzechy włoskie, cynamon, wbić jajka, całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją na ciasto w blasze do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów