Tarta dyniowo-batatowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 720
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g miąższu z dyni makaronowej
- 2 bataty
- 2 jajka
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ponadto:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem.
Przygotować nadzienie: bataty umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do tego miąższ z dyni, wsypać cukier brązowy, tłuczone orzechy włoskie, cynamon, wbić jajka, całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją na ciasto w blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować nadzienie: bataty umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do tego miąższ z dyni, wsypać cukier brązowy, tłuczone orzechy włoskie, cynamon, wbić jajka, całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją na ciasto w blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)