Zapiekana cykoria

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2693
Zapiekana cykoria
fot. adactio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 cykorie do 20 dkg każda
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 dkg sera goudy
  • 30 dkg szynki gotowanej
  • 8 dkg śmietany kremówki
  • 5 dkg bułki tartej
  • 5 dkg masła
  • 1pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cykorię umyć, przekroić na połowy, wykroić głąb. Zagotować wodę z odrobiną soli i soku cytrynowego i blanszować w niej cykorię przez 8 minut. Blanszowaną cykorię osączyć z wody i włożyć do naczynia żaroodpornego. Szynkę i ser pokroić w małe ćwiartki i powkładać między liście cykorii. Skropić śmietaną, oprószyć pieprzem i bułką tartą. Na wierzch skroić plasterki masła. Całość włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni przez 12 minut. Gotowe danie podajemy na gorąco oprószone pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów