Zapiekana cykoria
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2815
Składniki:
- 4 cykorie do 20 dkg każda
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 dkg sera goudy
- 30 dkg szynki gotowanej
- 8 dkg śmietany kremówki
- 5 dkg bułki tartej
- 5 dkg masła
- 1pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cykorię umyć, przekroić na połowy, wykroić głąb. Zagotować wodę z odrobiną soli i soku cytrynowego i blanszować w niej cykorię przez 8 minut. Blanszowaną cykorię osączyć z wody i włożyć do naczynia żaroodpornego. Szynkę i ser pokroić w małe ćwiartki i powkładać między liście cykorii. Skropić śmietaną, oprószyć pieprzem i bułką tartą. Na wierzch skroić plasterki masła. Całość włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni przez 12 minut. Gotowe danie podajemy na gorąco oprószone pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)