Ryż z omletem, bekonem i cykorią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1808
Składniki:
- 25 g wędzonego bekonu w plastrach
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 mały por
- 1 czerwona cykoria
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Por pokroić na małe kawałeczki. Cykorię pokroić w cienkie plastry. Cztery plastry bekonu pozostawić w całości, a resztę pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka wbić do miski, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, posiekać na drobne kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać pokrojony bekon oraz por, doprawić do smaku przyprawami i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Wtedy dodać do tego wymieszany ryż z omletem, ponownie wymieszać i smażyć całość pod przykryciem jeszcze przez minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz, dodając dodać do tego pozostawione plastry bekonu. Całość posypać pokrojoną cykorią.
Komentarze (0)