Pieczarki zapiekane z kiełbasą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2751
Składniki:
- 400 g kiełbasy śląskiej
- 20 g pieczarek
- 15 dag tartego parmezanu
- 5 dag suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka panierki panko
- 1 jajko
- 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
- natka zielonej pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i usunąć trzonki, zostawiając jedynie same kapelusze. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Kiełbasę obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonej kiełbasy dodać panierkę panko, przepuszczony czosnek i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem , po czym połowę z nich pokroić drobno i dodać do pozostałych składników, a resztę pozostawić w całości. Następnie wlać do całości wino czerwone, wbić jajko i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Potem wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować ręcznie małe kulki i nadziać kapelusze pieczarek. Wszystko zalać oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać tartym parmezanem oraz pozostałą częścią suszonych pomidorów i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i udekorować bazylią.
Komentarze (0)