Pieczarki zapiekane z kiełbasą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2751
Pieczarki zapiekane z kiełbasą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kiełbasy śląskiej
  • 20 g pieczarek
  • 15 dag tartego parmezanu
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka panierki panko
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • natka zielonej pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i usunąć trzonki, zostawiając jedynie same kapelusze. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Kiełbasę obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonej kiełbasy dodać panierkę panko, przepuszczony czosnek i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem , po czym połowę z nich pokroić drobno i dodać do pozostałych składników, a resztę pozostawić w całości. Następnie wlać do całości wino czerwone, wbić jajko i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Potem wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować ręcznie małe kulki i nadziać kapelusze pieczarek. Wszystko zalać oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać tartym parmezanem oraz pozostałą częścią suszonych pomidorów i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i udekorować bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów