Sałatka z panierowaną cebulą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1792
Składniki:
- 50 ml śmietany 18 %
- 2 duże cebule
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 zielona sałata
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę umyć pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Następnie oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzem białym, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Cebule obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Jajko wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie pokrojoną cebulę panierować w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażoną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty.
Komentarze (0)