Schab z cykorią w sosie romesco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1899
Schab z cykorią w sosie romesco
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
  • Sos romesco:
  • 2 czerwone, słodkie papryki
  • 2 łyżki pomidorów bez skórki z puszki
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 suszona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście. Kotlety schabowe oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Smażąc drugą stronę kotletów, należy dodać do nich liście cykorii, skropić je sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli i smażyć je razem z mięsem do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić na kawałki, potem włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze wsypać mielone orzechy laskowe, migdały, suszoną kolendrę, dodać obrany ze skóry czosnek oraz posiekaną drobno suszoną papryczkę chili. Następnie wlać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i dodać pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolita masę, a następnie dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów