Sałatka figowa z szynką, cykorią serem i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1887
Sałatka figowa z szynką, cykorią serem i grzankami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g sera ricotta
  • 30 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 6 dojrzałych fig
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cykorię oraz figi umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście, skropić sokiem cytrynowym i wyłożyć na talerz. Figi pokroić na połówki i dodać do cykorii. Następnie dodać do tego plastry szynki parmeńskiej oraz ser ricotta. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę kromki chleba, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić je na patelni. Zrumienione osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów