Sałatka figowa z szynką, cykorią serem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2121
Składniki:
- 200 g sera ricotta
- 30 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 6 dojrzałych fig
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 czerwona cykoria
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cykorię oraz figi umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście, skropić sokiem cytrynowym i wyłożyć na talerz. Figi pokroić na połówki i dodać do cykorii. Następnie dodać do tego plastry szynki parmeńskiej oraz ser ricotta. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę kromki chleba, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić je na patelni. Zrumienione osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)