Zając w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6643

Składniki:

  • 1 comber i 2 udka zająca
  • 1/4 kg słoniny
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • pieprz
  • 4 ziarna jałowca mielonego
  • sól
  • Na bejcę:
  • 1 butelka octu 6%
  • 1 szklanka wody
  • 8 ziaren pieprzu niemielonego
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Opis przygotowania:

Zająca przed przyrządzeniem należy trzymać w bejcy od 3-4 dni. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać octem rozcieńczonym wodą, dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i liść laurowy. Trzymać pod przykryciem. Po okresie bejcowania, mięso należy wyciągnąć z bejcy, umyć i zdjąć wierzchnie błony. Zająca naszpikować pokrojoną w paski słoniną, obsypać pieprzem, jałowcem solą i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i obsmażyć całe mięso z każdej strony. Obsmażone przełożyć do rondla, na spód podłożyć kilka pasków słoniny, ułożyć na niej zająca i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie. Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną i polać całego zająca. Całość piec jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać zrumieniony kolor. Gotowego zająca podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów