Zając w śmietanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6643
Składniki:
- 1 comber i 2 udka zająca
- 1/4 kg słoniny
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- pieprz
- 4 ziarna jałowca mielonego
- sól
- Na bejcę:
- 1 butelka octu 6%
- 1 szklanka wody
- 8 ziaren pieprzu niemielonego
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Opis przygotowania:
Zająca przed przyrządzeniem należy trzymać w bejcy od 3-4 dni. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać octem rozcieńczonym wodą, dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i liść laurowy. Trzymać pod przykryciem. Po okresie bejcowania, mięso należy wyciągnąć z bejcy, umyć i zdjąć wierzchnie błony. Zająca naszpikować pokrojoną w paski słoniną, obsypać pieprzem, jałowcem solą i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i obsmażyć całe mięso z każdej strony. Obsmażone przełożyć do rondla, na spód podłożyć kilka pasków słoniny, ułożyć na niej zająca i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie. Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną i polać całego zająca. Całość piec jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać zrumieniony kolor. Gotowego zająca podajemy na ciepło.
Komentarze (0)