Jaja w gnieżdzie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2148
Składniki:
- 300 g kiełków rzodkiewki
- 2 jaja kacze
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko kurze
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Majonez wymieszać z musztardą i wyłożyć na talerz. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, zalać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz w formie gniazda. Następnie jajka kacze przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na miękko. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek. Jajko kurze roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą, po czym obrane jajka kacze panierować w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)