Jaja w gnieżdzie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2148
Jaja w gnieżdzie
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g kiełków rzodkiewki
  • 2 jaja kacze
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko kurze
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Majonez wymieszać z musztardą i wyłożyć na talerz. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, zalać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz w formie gniazda. Następnie jajka kacze przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na miękko. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek. Jajko kurze roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą, po czym obrane jajka kacze panierować w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów