Opieńki w śmietanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2146
Składniki:
- 800 g świeżych opieniek
- 300 ml śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz grzyby dokładnie umyć i odsączyć z wody. Natkę posiekać drobno. Opieńki oczyścić i pokroić na kawałki. Pokrojone grzyby przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i zagotować. Po ugotowaniu odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą, po czym ponownie zalać je wodą, zagotować od nowa i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obgotowane opieńki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, dusić jeszcze przez jedną minutę na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)