Opieńki w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 93
Opieńki w śmietanie
fot. Sebastian_Studio (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g świeżych opieniek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz grzyby dokładnie umyć i odsączyć z wody. Natkę posiekać drobno. Opieńki oczyścić i pokroić na kawałki. Pokrojone grzyby przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i zagotować. Po ugotowaniu odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą, po czym ponownie zalać je wodą, zagotować od nowa i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obgotowane opieńki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, dusić jeszcze przez jedną minutę na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów