Udziec jeleni w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4616
Udziec jeleni w śmietanie
fot. jay.tong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 350 g mięsa z jelenia
  • 35 g wędzonej słoniny
  • 1 przyprawa do dziczyzny
  • 1 cebula
  • 100 g warzyw korzennych
  • 2 łyżki octu
  • 4 liście laurowe
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 1 łyżka musztardy
  • 30 g smalcu
  • 1,5 szklanki śmietany
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Opis przygotowania:

Gotowe mięso z jelenia naszpikować pokrojoną słoniną, natrzeć solą i włożyć do naczynia razem z pokrojonymi warzywami korzennymi (marchew, seler, pietruszka lub inne), dodać pokroją cebule w plastry. Całość zalać 2 szklankami wody z octem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, winem i musztardą. Po wymieszaniu odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyciągnąć z zalewy mięso jelenia i obsmażyć na rozgrzanym smalcu z każdej strony. Dodać warzywa z wywaru oraz przyprawy, mięso podlać wywarem i piec w gorącym piekarniku do miękkości, sprawdzając co jakiś czas, by się nie przypaliło. W czasie pieczenia podlewać jedynie wywarem. Gotowe mięso przekroić na plastry, polać śmietaną i przybrać zieloną pietruszką. Można podawać również z sosem pieczeniowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów