Udziec jeleni w śmietanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4853
Składniki:
- 350 g mięsa z jelenia
- 35 g wędzonej słoniny
- 1 przyprawa do dziczyzny
- 1 cebula
- 100 g warzyw korzennych
- 2 łyżki octu
- 4 liście laurowe
- 1 szklanka wina czerwonego
- 1 łyżka musztardy
- 30 g smalcu
- 1,5 szklanki śmietany
- sól, pieprz, ziele angielskie
Opis przygotowania:
Gotowe mięso z jelenia naszpikować pokrojoną słoniną, natrzeć solą i włożyć do naczynia razem z pokrojonymi warzywami korzennymi (marchew, seler, pietruszka lub inne), dodać pokroją cebule w plastry. Całość zalać 2 szklankami wody z octem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, winem i musztardą. Po wymieszaniu odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyciągnąć z zalewy mięso jelenia i obsmażyć na rozgrzanym smalcu z każdej strony. Dodać warzywa z wywaru oraz przyprawy, mięso podlać wywarem i piec w gorącym piekarniku do miękkości, sprawdzając co jakiś czas, by się nie przypaliło. W czasie pieczenia podlewać jedynie wywarem. Gotowe mięso przekroić na plastry, polać śmietaną i przybrać zieloną pietruszką. Można podawać również z sosem pieczeniowym.
Komentarze (0)