Śledź w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2853
Śledź w śmietanie
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów (w gotowej zalewie)
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 4 papryki w occie
  • 6 korniszonów
  • 2 małe cebule
  • 1 paczka oliwek w zalewie
  • 0,5 szklanki śmietany
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach, jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, natomiast jajka obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Matiasy pokroić na małe kawałki, cztery z nich zostawić do dekoracji. Pokrojone matiasy układamy na obrzeżach talerzy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, cebulę, korniszony, układamy ćwiartki jajka. Środek talerza dekorujemy całym matiasem z kawałkiem papryki zwiniętym w rulon. Ułożone warzywa zalewamy śmietaną, na śmietanę kroimy oliwki. Całość posypujemy zieloną natką pietruszki i wkładamy na 10 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów