Zając
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1977
Składniki:
- 2 czerstwe bułki
- 2 cebule
- 600 g mieszanego mięsa mielonego
- łyżeczka soli
- pieprz
- papryka w proszku
- olej
- 2 cukinie
- 2 blanszowane marchewki
- 2 plastry żółtego sera
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka listków mięty
- 2 pistacje
- szczypiorek
- pęczek natki pietruszki
Opis przygotowania:
Bułki namoczyć w wodzie, cebulę pokroić w drobną kostkę oba składniki wymieszać z mielonym mięsem i doprawić do smaku. Blachę posmarować olejem i uformować z mięsa głowę zająca. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C i pieczemy 45 min. Wyjmujemy zająca z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy go na półmisek. Cukinię poszatkować na plastry i ułożyć w okół zajęcej głowy do połowy uszu. Jedną z blanszowanych marchwi pokroić w plasterki i wykrawarką wyciąć kwiatki tak samo z jajkami ugotowanymi na twardo. I ułożyć na cukiniach. Z plastra sera wyciąć muszkę dla zająca i umieścić pod głową. Z jajka robimy również oczy. Układamy iście mięty dla ozdoby, wąsy robimy ze szczypiorku i ozdabiamy resztą składników.
Komentarze (0)