Zając

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1977
Zając

Składniki:

  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • 600 g mieszanego mięsa mielonego
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • olej
  • 2 cukinie
  • 2 blanszowane marchewki
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka listków mięty
  • 2 pistacje
  • szczypiorek
  • pęczek natki pietruszki

Opis przygotowania:

Bułki namoczyć w wodzie, cebulę pokroić w drobną kostkę oba składniki wymieszać z mielonym mięsem i doprawić do smaku. Blachę posmarować olejem i uformować z mięsa głowę zająca. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C i pieczemy 45 min. Wyjmujemy zająca z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy go na półmisek. Cukinię poszatkować na plastry i ułożyć w okół zajęcej głowy do połowy uszu. Jedną z blanszowanych marchwi pokroić w plasterki i wykrawarką wyciąć kwiatki tak samo z jajkami ugotowanymi na twardo. I ułożyć na cukiniach. Z plastra sera wyciąć muszkę dla zająca i umieścić pod głową. Z jajka robimy również oczy. Układamy iście mięty dla ozdoby, wąsy robimy ze szczypiorku i ozdabiamy resztą składników.

Autor: kasinka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów