Kabaczek w śmietanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3638
Składniki:
- 600 g kabaczka
- 30 g mąki
- 1 szklanka śmietany
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- zielony koperek
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- sól i pieprz
- zielona pietruszka
Opis przygotowania:
Kabaczka umyć, obrać za skóry, przekroić na połowy i wydrążyć z niego nasiona. Następnie zetrzeć go na na tarce. Powstałe wiórki zalać 1 szklanką wody, postawić małym ogniu i dusić prze 10 minut. Po tym czasie dodać sól i pieprz. Mąkę zrumienić na patelni i dodać do wiórek kabaczka. Dodać też do tego śmietanę z drobno pokrojonym koperkiem. Całość wymieszać, doprawić odrobiną soku cytrynowego i cukru. Jajka rozbić na patelni, usmażyć jako sadzone, a następnie wyłożyć na wierzch kabaczka i udekorować zieloną pietruszką.
Komentarze (0)