Kabaczek w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2826

Składniki:

  • 600 g kabaczka
  • 30 g mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • zielony koperek
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka

Opis przygotowania:

Kabaczka umyć, obrać za skóry, przekroić na połowy i wydrążyć z niego nasiona. Następnie zetrzeć go na na tarce. Powstałe wiórki zalać 1 szklanką wody, postawić małym ogniu i dusić prze 10 minut. Po tym czasie dodać sól i pieprz. Mąkę zrumienić na patelni i dodać do wiórek kabaczka. Dodać też do tego śmietanę z drobno pokrojonym koperkiem. Całość wymieszać, doprawić odrobiną soku cytrynowego i cukru. Jajka rozbić na patelni, usmażyć jako sadzone, a następnie wyłożyć na wierzch kabaczka i udekorować zieloną pietruszką.

0 komenatrzy

Podobne przepisy