Grzyby w śmietanie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 4451

Składniki:

  • 1 kg kurek lub innych grzybów
  • 2 dag masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby umyj, większe pokrój, a małe pozostaw w całości. W rondlu pogrzej olej wraz z masłem, dodaj drobno posiekaną cebulę i podduś. Dodaj grzyby i duś je pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 35 minut. Następnie zalej je śmietaną, dopraw solą i pieprzem, podgrzej do wrzenia. Można rozmieszać mąkę ze śmietaną przed dolaniem jej do rondla, aby potrawa była bardziej zawiesista. Przed podaniem udekoruj grzyby drobno posiekaną natką pietruszki.

Autor: magdam

Komentarze (1)

Takie grzyby są świetne, robię tak właśnie od lat. Dobrze jest do wody w której będą myte grzyby dodać łyżke mąki pszennej, wymieszać dokładnie, i myć grzyby, Bardzo dobrze cały brud z grzybów schodzi.

Podobne przepisy

Więcej przepisów