Grzyby w śmietanie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 4451
Składniki:
- 1 kg kurek lub innych grzybów
- 2 dag masła
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby umyj, większe pokrój, a małe pozostaw w całości. W rondlu pogrzej olej wraz z masłem, dodaj drobno posiekaną cebulę i podduś. Dodaj grzyby i duś je pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 35 minut. Następnie zalej je śmietaną, dopraw solą i pieprzem, podgrzej do wrzenia. Można rozmieszać mąkę ze śmietaną przed dolaniem jej do rondla, aby potrawa była bardziej zawiesista. Przed podaniem udekoruj grzyby drobno posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (1)
Takie grzyby są świetne, robię tak właśnie od lat. Dobrze jest do wody w której będą myte grzyby dodać łyżke mąki pszennej, wymieszać dokładnie, i myć grzyby, Bardzo dobrze cały brud z grzybów schodzi.