Zaalouk (krem z bakłażana)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2591
Zaalouk (krem z bakłażana)
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 1 duży bakłażan
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w drobną kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Następnie odcedzić, przełożyć na sito, łyżką drewnianą odcisnąć nadmiar wody i przetrzeć przez nie. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone drobno pomidory, wsypać mielony kminek, paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu i smażyć przez 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Smażone składniki wymieszać drewnianą łyżką, po czym ugnieść je podczas smażenia. Następnie dodać do tego przetartego bakłażana, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minut na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę udekorować pokrojoną w plastry cytryną oraz osączonymi z zalewy oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów