Zaalouk (krem z bakłażana)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2591
Składniki:
- 8 pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 1 duży bakłażan
- 1 cytryna
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w drobną kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Następnie odcedzić, przełożyć na sito, łyżką drewnianą odcisnąć nadmiar wody i przetrzeć przez nie. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone drobno pomidory, wsypać mielony kminek, paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu i smażyć przez 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Smażone składniki wymieszać drewnianą łyżką, po czym ugnieść je podczas smażenia. Następnie dodać do tego przetartego bakłażana, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minut na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę udekorować pokrojoną w plastry cytryną oraz osączonymi z zalewy oliwkami.
Komentarze (0)