Jaja marynowane z burakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3189
Składniki:
- 6 jaj średniej wielkości
- 3 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 kg buraków czerwonych
- 1 szklanka soku burakowego
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 liść laurowy
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- sól
Opis przygotowania:
Jajka umyć, zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Buraki czerwone dokładnie umyć, pozbawić ogonków, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie ugotowane jajka włożyć do słoja litrowego. Do rondla wlać ocet jabłkowy, sok burakowy i wodę. Dodać cukier, pokrojone buraki czerwone, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść i wszystko razem zagotować. Doprawić do smaku szczyptą soli. Zagotowanymi składnikami zalać jajka w słoju i zakręcić. Zakręcony słój włożyć do garnka z wodą (woda powinna sięgać do połowy słoja) i zagotować. Zagotowane odstawić w chłodne miejsce. Gotowe do spożycia nadają się po 2 tygodniach.
Komentarze (0)