Jaja marynowane z burakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2978
Jaja marynowane z burakami
fot. p373 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 jaj średniej wielkości
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 szklanka soku burakowego
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka umyć, zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Buraki czerwone dokładnie umyć, pozbawić ogonków, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie ugotowane jajka włożyć do słoja litrowego. Do rondla wlać ocet jabłkowy, sok burakowy i wodę. Dodać cukier, pokrojone buraki czerwone, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść i wszystko razem zagotować. Doprawić do smaku szczyptą soli. Zagotowanymi składnikami zalać jajka w słoju i zakręcić. Zakręcony słój włożyć do garnka z wodą (woda powinna sięgać do połowy słoja) i zagotować. Zagotowane odstawić w chłodne miejsce. Gotowe do spożycia nadają się po 2 tygodniach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów