Wytrawne ciastka z serem i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1066
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 150 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 łyżki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego masło, starty ser cheddar i pokrojony na kawałki boczek wędzony. Następnie wlać do tego mleko i z całości wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto zwinąć w jeden rulon, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozgnieść ręcznie na stolnicy na płasko i wyciąć w nim krążki kubkiem. Formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć do niej wycięte krążki ciasta. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)