Ciastka z łososiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1709
Składniki:
- Na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 30 g wędzonego łososia
- 30 g białego sera twarogowego
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i dodać do tego mielone migdały. Następnie wsypać do tego cukier, sól i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i wyciąć w nim kieliszkiem krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: łososia wędzonego pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno, posiekać i razem z pokrojonym łososiem, przełożyć do miksera. Dodać do tego biały ser twarogowy oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonej papryki i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę wyłożyć na upieczone ciastka i przełożyć je kolejnymi ciastkami.
Przygotować wypełnienie: łososia wędzonego pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno, posiekać i razem z pokrojonym łososiem, przełożyć do miksera. Dodać do tego biały ser twarogowy oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonej papryki i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę wyłożyć na upieczone ciastka i przełożyć je kolejnymi ciastkami.
Komentarze (0)