Ciastka biszkoptowe z serem i dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1932
Ciastka biszkoptowe z serem i dżemem
fot. Arria Belli / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g dżemu malinowego
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 3 jajka

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną piane, po czym wsypać do tego stopniowo cukier, nadal ubijając mikserem. Następnie dodać po jednym żółtku, a na końcu wsypać do tego mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przelać ją na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrównać łopatką, aby ciasto nie było zbyt grube, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i pokroić w prostokąty. Wysmarować je najpierw serkiem homogenizowanym, a potem dżemem malinowym. Całość nałożyć na siebie, docisnąć i wstawić na 40 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów